Fümi

A Független Magyar Ifjúság, első legitim szervezetének és mozgalmának hivatalos blogja.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szerzők

MENU

----------------------
Kezdőlap
----------------------
Rólunk
----------------------
Szervezeteink
----------------------
Csatlakozz
----------------------
Füminterakció
|vitassuk meg!|

----------------------
Fordulj hozzánk!
----------------------
Tartalom Tagoknak
----------------------
Elérhetőségek
----------------------
GYIK
----------------------

Büszkeségeink

Aktualitások:

Friss topikok

  • Admin_fumi: Kedves Gabriella! Az eddigi jelentkezők száma összesen 373 fő. Természetesen van lehetőségünk fog... (2011.03.12. 16:19) Március 15.
  • Olikincs: @juliacska.kulka1988: hát, némelyikkel biztosan, de én az enyémmel nem tudtam elhelyezkedni ... (2011.01.30. 22:54) Célkeresztben az OKJ
  • Peterdi_Z.: Erkölcsös dolog támogatni az iskolásokat a TANULÁSBAN, de a munkavállalásban is kellene támogatni ... (2011.01.10. 13:40) Várunk szeretettel!

Célkeresztben az OKJ

2011.01.15. 18:35 | Admin_fumi | 4 komment

Célkeresztben az OKJ
 

Ma Magyarországon a diákok, érettségi bizonyítványuk megszerzését követően, kétféle továbbtanulási irányban lehetnek érintettek. Az egyik az EGYETEMI/FŐISKOLAI jellegű felsőfokú képzéseken, a másik pedig az Országos Képzési Jegyzék által meghatározott képzéseken való részvételt jelenti. A két mód, sok esetben párhuzamos jegyeket is hordoz, ugyanis az OKJ-s képzések jelentős hányada ma már akkreditált, ami annyit tesz, hogy bizonyos egyetemekkel/főiskolákkal együttműködve folyik a képzés. Ennek köszönhetően a tantárgytematika is egységes, tehát a képzés elvégzése után, az adott „anya intézményben” (főiskolán/egyetemen) történő továbbtanulás esetén, a sikerrel teljesített tantárgyakat befogadja az intézmény, tehát azokat a diáknak nem kell felvennie. Így bizonyos szempontból valóban magas fokú képzési színvonala és súlya is van egy-egy (a munkaerőpiacon ma még méltatlan módon, nem kellőképpen elismert) OKJ-s képzésnek.

A nagyfokú párhuzamosság ellenére azonban, van egy markáns különbség a két oktatási mód között. Az egyiknél ugyanis, a nyelvvizsga nem konkrét követelménye az államvizsgának, a másik helyen viszont igen.

Az OKJ-s képzéseknél, (olyanoknál is ahol ritkán van kitűzött államvizsga időpont), pl. az értékpapír piaci szakértő/szakügyintéző képzésnél, és más szakokon ahol akár szakmai nyelvvizsga megléte is kötelező (amiről szintén ismeretes, hogy ritkán vizsgáztatott), anélkül, hogy a diák rendelkezne a nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy min. a sikeres nyelvvizsgát igazoló dokumentummal, el sem mehet a kitűzött államvizsgára. Az államvizsgára, azonban jóval azelőtt kell jelentkeznie mikorra kitűzik, és akár a nyelvvizsga kritérium nemteljesítése miatti hiányzás esetén (sikertelen nyelvvizsga), automatikusan „nem felelt meg” minősítést kap, melynek következménye, hogy már csak egy kiírt pótvizsga lehetősége adott.

 

 

Tíz diákból körülbelül 4-5 az, amely nem államvizsgázik le az OKJ-s képzések végeztével, mert előtte nem sikerült megszerezniük a nyelvvizsgát, és amikor a csoportjuk már szerteoszlik, alábbhagy a motivációs erejük sikeresen felkészülni a nyelvvizsgára és szintén sikeresen felkészülni a pót-államvizsgára (konzulens keresés, szakdolgozat megírás, tételek kidolgozása, stb..). Tíz diákból körülbelül 4-5 az, amely tehát letette voksát egy végezni kívánt szakma mellett, de nem minden esetben lehet képes szakmai kompetenciáját papírral alátámasztani a potenciális munkáltatónak.

 

Az a 4-5 diák aki nem jut nyelvvizsgához, az vajon azért nem jut, mert nem tanul rendesen és így linkel, vagy esetleg azért nem, mert nem telik beiratkozásra egy nyelvvizsga felkészítő tréningre?

A FÜMI úgy gondolja, hogy a kormányzatnak és így Réthelyi Miklósnak, a kinevezett Nemzeti Erőforrás Miniszternek lenne feladata a statisztikai adatokra építve, támogatási programokat indítani a nyelvtanulásban lemaradottak felzárkóztatásának érdekében. Ezért az elkövetkezendőkben, egy olyan program tervezetet dolgozunk ki, amely részletezi a szükségesnek vélt támogatás módszerét és mértékét, melyet KÖZ megegyezés után be kívánunk nyújtani a Minisztériumnak.

 

Kihangsúlyozzuk, hogy a diákoknak könnyebb lenne az esetleges tandíj kifizetések után, idővel helyrebillent házi büdzséből nyelvtanfolyamra áldozni, ha lehetőséget kapnának rá, hogy e-képpen tehessenek, tehát ha lenne lehetőségük arra, hogy előbb államvizsgázzanak s majd utána mutathassák be a nyelvvizsgát igazoló dokumentumot, hogy ezt követően kézhez kaphassák az OKJ-s bizonyítványt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fumi.blog.hu/api/trackback/id/tr132586220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juliacska.kulka1988 · http://skypesuli.hu 2011.01.19. 19:52:03

amúgy télleg lehet kezdni valamihez ókájés papírral?

c.s.o.k.i. 2011.01.19. 22:16:50

Ez jó kérdés... Ez engem is érdekelne zen már én is filóztam. Mondjuk szerintem lehet vele kezdeni, mert munkatársam is úgy került be a céghez, hogy okj-t lobogtatott.

Admin_fumi 2011.01.20. 11:19:07

Hivatalból az OKJ-s képzések feladata, hogy minél többeket hasznosítható szaktudással ruházzanak fel annak érdekében, hogy Magyarországon helyreálljon az a régi egyensúly, amikor még nem mindenki ügyvéd, orvos vagy közgazdász volt. Mára ugyanis a helyzet sajnos ilyesmivé alakul és ennek következményeképpen hiányoznak a „szakmunkások” (pl. vízszerelők, cipészek, stb..). Így azt lehet mondani, hogy: „kellene, hogy lehessen velük mit kezdeni.”

Mindenkinek azt kell magában eldöntetnie, hogy az OKJ-s képzéseket a szerzett papír (idézőjelben vett) súlyáért akarja elvégezni, vagy pedig az esetenként már felsőfokú képzéseknek nevezett többéves oktatás során elsajátítható tudást szeretné birtokolni.

Ha a papír, mint "OKJ-s diploma" megléte a fontos, akkor azzal kapcsolatban bizton leszögezhető, hogy egy felsőoktatási intézményben megszerzett (a szakmához kötődő) diplomát mindenképpen felerősít, ami egy hangsúlyos pozitívum. Másrészt, az OKJ-s diplomák is csak a szakmai gyakorlatok teljesítését követően adhatók ki, így (szintén másik diploma mellé) azért is hasznos, mert a többlet szakmai gyakorlatot a potenciális munkáltatók nagyon jó szemmel nézik. Továbbá OKJ-s képzést lehet teljesíteni egyetemi/főiskolai tanulmányok mellett is, és mivel sok helyen tantárgyi átfedés is van, így a szerzett tudást is komolyabban meg lehet ezáltal szilárdítani.
Azt is mindenképpen tudnotok kell, hogy ma még olyan állásinterjúknál ahol a diploma megléte is kritérium, az "OKJ-s diplomát" nem tartják elégségesnek.

Másik fontos dolog, hogy sokan, egyénileg szeretnének boldogulni (EV., Kft, Bt..), vagy jól működő családi vállalkozást kívánnak tovább vinni. Ők a szerzett tudásért végeznek el OKJ-s képzéseket és sok példa bizonyítja, hogy aztán képesek a tudásukkal sikeresen helytállni.

Tehát az OKJ több szempontból is hasznosnak nevezhető.

Olikincs · http://onlinepszichologia.hu 2011.01.30. 22:54:53

@juliacska.kulka1988: hát, némelyikkel biztosan, de én az enyémmel nem tudtam elhelyezkedni ...
süti beállítások módosítása